Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Ο μισθός των Πακιστανών είναι όσο μισή μπάλα Brazuca

Στο Πακιστάν, όπου κατασκευάζεται η μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν μηνιαίως ποσό το οποίο είναι ισοδύναμο με το μισό της αξίας της Brazuca .

Η Brazuca είναι η επίσημη μπάλα ποδοσφαίρου για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στο Πακιστάν, αλλά σε αυτή τη χώρα και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Sialkot  κατασκευάζεται η μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου , η Brazuca. Η εταιρεία Forward Sports, η μεγαλύτερη στην περιοχή, έκλεισε συμβόλαιο με την Adidas για το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία, νικώντας στους σχετικούς διαγωνισμούς τα κινέζικα  εργοστάσια που ήταν υπεύθυνα για το σύνολο της παραγωγής της Jabulani, της μπάλας του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 στη Νότια Αφρική .


Η πόλη της Sialkot, έγινε ένα σημαντικό κέντρο παραγωγής αθλητικών ειδών
Ωστόσο, στο μυστικό πίσω από αυτό τον «πόλεμο» των κατασκευαστών και στην επικράτηση των Πακιστανών, η απάντηση  είναι απλή και άκρως εντυπωσιακή και βρίσκεται στο φθηνό εργατικό δυναμικό:  ο μισθός των πακιστανών εργαζομένων είναι το μισό της αξίας της Brazuca , όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Bloomberg . Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους που κατασκευάζουν την μπάλα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό στο Πακιστάν: 10.000 ρουπίες το μήνα ( 102 δολάρια).

Για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη ιδέα για την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων αυτών, αναφέρουμε μια άλλη παράμετρο: το μέσο ενοίκιο ενός διαμερίσματος ενός υπνοδωματίου στο κέντρο της Sialkot είναι 17.500 ρουπίες (177 δολάρια).

Στη Βραζιλία, εν τω μεταξύ, όπου ο κατώτατος μισθός είναι 724 ρεάλ (324 δολάρια), η Brazuca έγινε  αντικείμενο για λίγους: στα καταστήματα, η αρχική έκδοση κοστίζει 400 ρεάλ (179 δολάρια), αλλά υπάρχουν και φθηνότερες εκδόσεις .

 Οκτάωρο, έξι ημέρες την εβδομάδα


Η Forward Sports, απασχολεί περίπου 1.800 εργαζόμενους σε δεκάδες ομάδες συναρμολόγησης της μπάλας σε διάφορα χρώματα, για το ράψιμο των μπαλωμάτων από συνθετικό υλικό και για το γύρισμα της μπάλας, κάνοντας τη ραφή από το εσωτερικό. Η μπάλα, γεμίζει με αέρα, επιθεωρείται και τοποθετείται σε μία μηχανή η οποία βελτιώνει την κυκλικότητα.

Εκτιμάται ότι στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία θα
χρησιμοποιηθούν περισσότερες από 3000 μπάλες.
Ορισμένοι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν ραπτομηχανές, ενώ άλλοι δουλεύουν με το παλιό στυλ, δηλαδή το ράψιμο με βελόνες.Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους είναι γυναίκες που φορούν τους παραδοσιακές τους μακρούς χιτώνες και φαρδύ παντελόνι και πέπλα που δείχνουν μόνο το πρόσωπο.Σε γενικές γραμμές, οι εργαζόμενοι εργάζονται οκτώ ώρες την ημέρα για έξι ημέρες την εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Brazuca εναντίον Jabulani 

«Τώρα που το βιοτικό επίπεδο στην Κίνα αυξάνεται μέρα με τη μέρα, η μισθωτή εργασία αυξάνεται επίσης,» δήλωσε ο Μοχάμαντ Γιούνους στην ιστοσελίδα της Sony, επικεφαλής της ένωσης των κατασκευαστών αθλητικών ειδών στο Πακιστάν.
«Θα έχουμε ένα λιγότερο ανταγωνιστή. Λόγω του φθηνού εργατικού δυναμικού, τα προϊόντα μας είναι σε πολύ καλή τιμή », είπε, για τη σύγκριση με την Κίνα, όπου οι μισθοί υπερβαίνουν εκείνους του Πακιστάν και έχουν τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.
Ο Μασούντ Χασάν, διευθυντής ανάπτυξης νέων προϊόντων για την Forward Sports στο Πακιστάν, εκτιμά ότι η εταιρεία του θα προμηθεύσει περισσότερες από δύο εκατομμύρια μπάλες Brazuca διαφόρων τύπων την παγκόσμια αγορά.

Η Adidas πούλησε 13 εκατομμύρια αντίτυπα της Jabulani, της μπάλας στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2010 της Νότιας Αφρικής και αναμένεται με τη Brazuca να ξεπεράσει σε αριθμούς πωλήσεων αυτό το νούμερο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εταιρείας Silvia Raccagni σε ένα σχόλιο της στο Bloomberg.
Η επίσημη μπάλα της Βραζιλίας του 2014 είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Adidas για 160 δολάρια.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ :







Δεν υπάρχουν σχόλια: