Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Brazil 2014: Αυτοί είναι οι 32 προπονητές του Μουντιάλ (Αφιέρωμα)

Από τον 67χρονο Φάμπιο Καπέλο, μέχρι τον 42χρονο Σαμπρί Λαμουσί και από τον πολύπειρο Σκολάρι που πάει σε τρίτο Μουντιάλ, μέχρι τον πρωτοεμφανιζόμενο σε Παγκόσμιο Κύπελλο Σάντος, παντού κρύβεται μια ελπίδα και ένα πάθος για διάκριση στα γήπεδα της Βραζιλίας το καλοκαίρι του 2014.



Το BALLoni σας παρουσιάζει μικρά και μεγάλα μυστικά των 32 προπονητών του Μουντιάλ. Ανάμεσά τους, ένας δάσκαλος, ένας πιλότος ελικοπτέρου, ένας μάγος, ένας καθηγητής μαθηματικών και ένας Έλληνας μετανάστης.


Βραζιλία: Λουίς Φελίπε Σκολάρι

Για τον Λουίς Φελίπε Σκολάρι  θα είναι το τρίτο του Παγκόσμιο Κύπελλο και  με τη Βραζιλία το δεύτερο. Στα 65 του, θέλει να γίνει ξανά Παγκόσμιος πρωταθλητής, όπως και το 2002 στο μουντιάλ της Ν.Κορέας και Ιαπωνίας, όπου κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο.

Ο Σκολάρι με το Νεϊμάρ μετά από νικηφόρο αγώνα της "Σελεσάο".
Ήταν ο πέμπτος και τελευταίος τίτλος των Βραζιλιάνων και ήρθε με δύο γκολ του Ρονάλντο στον τελικό με τη Γερμανία. (2-0).
Η δεύτερη συμμετοχή του Σκολάρι σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν με την ομάδα της Πορτογαλίας, με την οποία κατάφερε να τερματίσει στην τέταρτη θέση το 2006 στη Γερμανία.
Φέρει βαρέως την ήττα της Πορτογαλίας στον τελικό του Euro 2004 από την Ελλάδα μέσα στην έδρα της ομάδας του.

Ισπανία: Βιθέντε ντελ Μπόσκε

Το γκολ του Ινιέστα με την Ολλανδία στη παράταση, έκανε τον
Ντελ Μπόσκε  Παγκόσμιο Πρωταθλητή στη Ν. Αφρική.
Και για τον Βιθέντε ντελ Μπόσκε, επίσης, πρόκειται για το δεύτερο του Παγκόσμιο Κύπελλο μετά την κατάκτηση του τροπαίου στη Νότια Αφρική το 2010 με την ομάδα της Ισπανίας. Ο 62χρονος Ισπανός προπονητής θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί το στέμμα του στη Νότια Αμερική.
Είναι σήμερα ο μοναδικός προπονητής ποδοσφαίρου που έχει κερδίσει το Champions League (δύο φορές με τη Ρεάλ, το 2000 και το 2002 ) , το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2012) και το Παγκόσμιο Κύπελλο (2010).
Είναι στον πάγκο της Εθνικής ομάδας της Ισπανίας από τις 11 Μαρτίου 2008, όταν και αντικατέστησε τον Λουίς Αραγονιές.


Γερμανία: Χοακίμ Λεβ

Ο Χοακίμ Λεβ για άλλη μια φορά μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής,  θα καθοδηγήσει τη Γερμανία σε μια τελική φάση. Ο  53χρονος Τεύτονας προπονητής έχει στο μυαλό του μόνο  την εκδίκηση και επιστρέφει για να δώσει ένα τίτλο επί των ημερών του στην ομάδα του.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 , η Γερμανία  συναντήθηκε με την Αγγλία στον πρώτο γύρο της νοκ-άουτ φάσης, την νίκησε 4-1 και στη συνέχεια διέλυσε την Αργεντινή 4-0 στους προημιτελικούς. Έχασε όμως στον ημιτελικό από την Ισπανία 1-0 και στο μικρό τελικό νίκησε την Ουρουγουάη με 3-2 στις 10 Ιουλίου 2010 και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 .
Επί Λεβ, η Γερμανία έχασε και το Euro 2008 στον τελικό από την Ισπανία, ενώ στο Euro 2010 νίκησε την Ελλάδα 4-2  στα προημιτελικά, αλλά αποκλείστηκε στα ημιτελικά με 2-1 από την Ιταλία.


Αργεντινή: Αλεσάντρο Σαμπέλα

                            Ο Αλεσάνδρο Σαμπέλα ,με τον Μέσι
Ο Αλεσάντρο Σαμπέλα ,με τον Μέσι αρχηγό της ομάδας του έχει μοναδικό στόχο να οδηγήσει την Αργεντινή στην κορυφή και κάθε άλλο αποτέλεσμα θα είναι αποτυχία για μια ομάδα που στοχεύει πάντα να κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πόσο μάλλον τώρα.
Στα 59 του ο Σαμπέλα έρχεται για παρθενική φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
Κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας τον ακολουθούσαν δύο ψευδώνυμα, "el Mago" ("ο Μάγος") και "Pachorra" ("Νωθρός"), λόγω της υποτιθέμενης βραδύτητας του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Κολομβία: Χοσέ Πέκερμαν

Ο 64χρονος Χοσέ Πέκερμαν δεν είναι πρωτάρης σε Μουντιάλ. Το 2006 στη Γερμανία, έφτασε μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης, σαν προπονητής της Αργεντινής. Στον αγώνα με τους διοργανωτές Γερμανούς αν και προηγήθηκε με 1-0, στο τέλος του αγώνα ισοφαρίστηκε απ΄τον Κλόζε και στη συνέχεια αποκλείστηκε με 4-2 στα πέναλτι. Αμέσως παραιτήθηκε.

Επιστρέφει αποφασισμένος, αυτή τη φορά στο πάγκο της Κολομβίας, για να στρέψει πάλι τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του και στο δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο του θα κοουτσάρει μία πολύ φιλόδοξη ομάδα με αρκετή ποιότητα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά την πρόκριση της Κολομβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο με το 3-3 εναντίον της Χιλής, ο Πέκερμαν εξέφρασε τη χαρά του για την επιστροφή της Κολομβίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, λέγοντας ότι πρόκειται για «μία από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής του». Εξέφρασε ακόμη την επιθυμία, να εθνικοποιηθεί ως Κολομβιανός !!

Βέλγιο: Μαρκ Βίλμοτς


Ένας πρώην Γερουσιαστής στο πάγκο του Βελγίου

Ο 44χρονος Μαρκ Βίλμοτς  θα δοκιμάσει την πρώτη του προπονητική εμπειρία στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Το Βέλγιο του Βίλμοτς σφύζει από ταλέντο και αναμένεται να έχει μια αξιοπρόσεκτη παρουσία στα γήπεδα της Βραζιλίας.
Ο Μαρκ Βίλμοτς φημίζεται για την πειθαρχία που έχει εμφυσήσει στους παίκτες του, αλλά συγχρόνως και τις πολύ στενές και φιλικές σχέσεις που έχει μαζί τους.
Μετά τη συνταξιοδότησή του ως ποδοσφαιριστής, ο Βίλμοτς πήγε στην πολιτική . Εκλέχτηκε στην Γερουσία για το γαλλόφωνο φιλελεύθερο κόμμα του Βελγίου, ​​στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2003, αλλά μετά από δύο χρόνια παραιτήθηκε .

Ουρουγουάη: Όσκαρ Ουάσιγκτον Tαβάρες

Ο Ταβάρες και  ο Ντιέγκο Φορλάν, πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης του 2010.
O 66χρονος, Όσκαρ Ουάσιγκτον Tαβάρες θέλει να επαναλάβει την επιτυχία της Ουρουγουάης στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής το 2010, όπου η εθνική ομάδα έφτασε στα ημιτελικά, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια και δέχτηκε μόνο πέντε γκολ σε έξι αγώνες μέχρι αυτό το σημείο. Τερμάτισε τους αγώνες στην τέταρτη θέση, μετά την ήττα με 2-3 από τη Γερμανία στο μικρό τελικό .  Ο "Δάσκαλος" έχει μια καλή γενιά ικανή να αντεπεξέλθει με οποιαδήποτε ομάδα στον κόσμο.

Ελβετία: ΄Oτμαρ Χίτσφελντ


Ο ΄Oτμαρ Χίτσφελντ θα καθοδηγήσει την Ελβετία και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία και αυτό όπως δήλωσε θα είναι το τελευταίο του τουρνουά και η τελευταία φορά που θα καθίσει στους πάγκους.
Ο 65χρονος Γερμανός προπονητής οδήγησε την Ελβετία σε ένα δεύτερο διαδοχικό Παγκόσμιο Κύπελλο με καλές εμφανίσεις στα προκριματικά όπου παρέμεινε αήττητη .
Στην Ν. Αφρική, αν και κέρδισε στην πρεμιέρα την μετέπειτα τροπαιούχο Ισπανία, στη συνέχεια δεν κατάφερε να προκριθεί απ΄τον όμιλο, αφού έχασε από τη Χιλή και έφερε ισοπαλία με την Ονδούρα.
Με σπουδές Μαθηματικών και Αθλητικού μάνατζμεντ, ο Χίτσφελντ, είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές του γερμανικού αλλά και του διεθνούς ποδοσφαίρου. Έχει εκλεγεί "Παγκόσμιος Προπονητής της Χρονιάς" δύο φορές. Είναι ένας από τους μόλις τέσσερις προπονητές που έχουν κερδίσει το  Τσάμπιονς Λιγκ με δύο διαφορετικές ομάδες, μαζί με τον ΄Eρνστ Χάπελ , τον Ζοζέ Μουρίνιο και Γιουπ Χάϊνκες.

Ιταλία: Τσέσαρε Πραντέλι

Μπαλοτέλι και Πραντέλι
Ο Τσέσαρε Πραντέλι που ως ποδοσφαιριστής κατέκτησε 3 πρωταθλήματα με τη φανέλα της Γιουβέντους (1981, 1982, 1984), φαίνεται να αλλάζει το στυλ της Ιταλίας. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας είναι μια καλή ευκαιρία για να δείξει στον κόσμο το επιθετικό παιχνίδι που επιδιώκει να εφαρμόσουν οι "Ατζούρι"  υπό τις διαταγές του.
Πήρε την ομάδα από τον Μαρσέλο Λίπι μετά το αποτυχημένο Μουντιάλ του 2010, στο οποίο η Ιταλία ήταν φάντασμα του εαυτού της και τερμάτισε τελευταία στον αρχικό όμιλο. Δύο ισοπαλίες (Ν. Ζηλανδία και Παραγουάη) και μια ήττα (Σλοβακία), ήταν ο απολογισμός της πορείας της σε ένα πολύ εύκολο όμιλο.

Ολλανδία: Λουίς Φαν Γκαλ

Ο Λουίς Φαν Γκαλ έχει την ευκαιρία να οδηγήσει την Ολλανδία για πρώτη του φορά σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στη δεύτερη θητεία του στις "τουλίπες" . Στην πρώτη του θητεία δεν κατάφερε να προκριθεί στο Μουντιάλ και αποκλείστηκε στα προκριματικά.
Η Ολλανδία είναι η φιναλίστ του τελευταίου Μουντιάλ και το καλοκαίρι στη Βραζιλία θα ψάξει κάτι περισσότερο.
Ο Φαν Γκαλ είναι ένας άπληστος υποστηρικτής του επιθετικού ποδοσφαίρου, μεγαλωμένος στις παραδόσεις του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου του Άγιαξ και της ολλανδικής εθνικής ομάδας της δεκαετίας του 1970.  "Αυτή είναι η πρόκληση που περίμενα" δήλωσε στις 6 Ιουλίου 2012 όταν του ζήτησε η ομοσπονδία να αντικαταστήσει τον Ντικ Άντβοκατ.


Αγγλία: Ρόι Χόντσον

Μετά την παραίτηση του Φάμπιο Καπέλο , στις 1/5/2012, το τιμόνι της Εθνικής Αγγλίας ανέλαβε ο Ρόι Χόντσον  με 4χρονο συμβόλαιο. Αποστολή του να αφυπνίσει την Αγγλία και να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός, που εδώ και πολλά χρόνια είναι καθηλωμένη στη λάμψη του 1966, όταν και η Αγγλία κατέκτησε τον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εντός έδρας.
Από τότε, - και δε μιλάμε για το τελευταίο Παγκόσμιο που σχεδόν διασύρθηκε- η Αγγλία έχει να θυμάται μόνο την τέταρτη θέση του 1990. Μια ομάδα που από το 1950 και μετά μετράει 14 συμμετοχές.
Ο Χόντσον δήλωσε πριν λίγες μέρες, ότι "η επίτευξη της πρόκρισης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία ήταν πιο περήφανη στιγμή του στο ποδόσφαιρο". 


Πορτογαλία: Πάολο Μπέντο

Ο 44χρονος πορτογάλος Πάολο Μπέντο ξέρει πολύ καλά ό, τι μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για να στεφθεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο πρωταθλητής κόσμου και κάνει όνειρα. Μπορεί όλα αυτά να φαίνονται πολύ μακρινά, αλλά όταν έχεις στην ομάδα σου το αστέρι της Ρεάλ Μαδρίτης τίποτα δεν είναι απίθανο.
Ο πρώην προπονητής της Σπόρτιγκ Λισσαβόνας και από το 2010 της Εθνικής, έχει φτιάξει μια καλή ομάδα, που επί των ημερών του σε 40 αγώνες έχει χάσει 7 μόνο φορές. Στη Βραζιλία πάει μετά από δύο νίκες που πέτυχε στα μπαράζ επί της Σουηδίας.

Ελλάδα: Φερνάντο Σάντος

Μετά το τέλος της θητείας του Ότο Ρεχάγκελ στην Εθνική Ελλάδας ακριβώς μετά το Μουντιάλ της Ν.Αφρικής, τον Αύγουστο του 2010 άνοιξε το δρόμο της πρόσληψής του Φερνάντο Σάντος στην εθνική ομάδα. Ο 59χρονος πορτογάλος ήταν αυτός που ανέλαβε να οδηγήσει την ομάδα στην αποκαλούμενη ως "μετά-Ρεχάγκελ" εποχή και θεωρείται άκρως επιτυχημένος.
Ο Σάντος ως προπονητής της Ελλάδας κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων αγώνων χωρίς ήττα (συνολικά 17 αγώνες).
Επί των ημερών του, η Ελλάδα προκρίθηκε αήττητη στην τελική φάση του Euro 2012 και στις 19 Νοεμβρίου 2013 η Ελλάδα εξασφάλισε τη συμμετοχή της στην τελική φάση του Μουντιάλ 2014, έπειτα από την πρόκριση επί της Ρουμανίας σε διπλούς αγώνες μπαράζ (3-1, 1-1).

Είναι η τρίτη φορά που πάει σε Μουντιάλ η Ελλάδα, μετά από αυτές του 1994 και του 2010.


Βοσνία και Ερζεγοβίνη : Σαφέτ Σούσιτς

Ο βόσνιος Σαφέτ Σούσιτς έχει ήδη γράψει ιστορία.
Έγινε ο πρώτος προπονητής που θα οδηγήσει σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
Με μια μεγάλη καριέρα σαν ποδοσφαιριστής ο 58χρονος σήμερα Σούσιτς, που για πολλούς ήταν ένας από τους καλύτερους της γενιάς του, ελπίζει να συνεχιστεί το παραμύθι που ζουν οι κάτοικοι της χώρας του και στη Βραζιλία το 2014.

Κροατία: Νίκο Κόβατς

O 42χρονος γερμανο-θρεμμένος Nίκο Κόβατς,  τον Οκτώβριο του 2013 ανέλαβε την κροατική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου μετά την απόλυση του Iγκόρ Στίματς και είναι υπεύθυνος για τη μοίρα της Κροατίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία.
Ο Ιγκόρ Στίματς, απολύθηκε από την Κροατία αφού είχε πάρει μόλις έναν βαθμό στους τελευταίους τέσσερις αγώνες στα προκριματικά και ο κλοιός στένευε. Η Κροατία κατάφερε τελικά να προκριθεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία μετά από μια νίκη εναντίον της Ισλανδίας (2-0) και μια ισοπαλία στα μπαράζ. Ήταν οι μοναδικοί αγώνες που έχει δώσει η Κροατία υπό την καθοδήγηση του Νίκο Κόβατς και θα είναι στο τιμόνι της μέχρι το τέλος του UEFA Euro του 2016 .


Ρωσία: Φάμπιο Καπέλο

Ο Φάμπιο Καπέλο στα 67 του, θα έχει με τη Ρωσία δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο αφού στη Νότια Αφρική ήταν υπεύθυνος της ομάδας της Αγγλίας.

Ο Ιταλός προπονητής έχει μια νεανική ομάδα που μπορεί να δώσει το δικό της χρώμα στη Βραζιλία το 2014.

Πέρασε πρώτη από τον όμιλό της με απ΄ευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ του ερχόμενου καλοκαιριού και έστειλε την δεύτερη Πορτογαλία στα μπαράζ. Ήταν μια μεγάλη στιγμή για το Φάμπιο Καπέλο αλλά και για τους Ρώσους που πάνε για 10η φορά σε τελικούς Μουντιάλ, με πιο ευτυχισμένη στιγμή για αυτούς, η κατάκτηση της τέταρτης θέσης στο Μουντιάλ της Αγγλίας το 1966.

Η  Ρωσία ως γνωστόν θα είναι η διοργανώτρια του μεθεπόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018 και η παρουσία της στη Βραζιλία θα έχει και αυτή τη σημασία.



Χιλή : Χόρχε Σαμπαόλι

Ο 53χρονος Χόρχε Σαμπαόλι είναι προπονητής στη Χιλή, μια ταλαντούχα και φιλόδοξη ομάδα εν όψιν 2014. Στη Βραζιλία ο γεννημένος στην Αργεντινή Σαμπαόλι θα κάνει ντεμπούτο σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Κρατάει τις τύχες της ομάδας από τις  3 Δεκεμβρίου 2012, στην οποία τον έφεραν τα τρία πρωταθλήματα και το Κόπα Σουνταμερικάνα που κατέκτησε με την Ουνιβερσιτάλ ντε Τσίλε.
Η άφιξη του Σαμπαόλι έχει επιφέρει μια μεταστροφή στην απόδοση και τα αποτελέσματα, με τη Χιλή, να έχει κερδίσει τρία από τα τέσσερα παιχνίδια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τον ερχομό του. Ο Σαμπαόλι κράτησε σταθερό τον κορμό της ομάδας και δεν αρνήθηκε ποτέ ότι στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη φιλοσοφία και το στυλ του Μαρτσέλο Μπιέλσα.
Η Χιλή έχει εμφανιστεί σε οκτώ Παγκόσμια Κύπελλα και ήταν οικοδεσπότης του Μουντιάλ του 1962 τερματίζοντας στην τρίτη θέση, την υψηλότερη θέση που έχει κερδίσει ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ακτή Ελεφαντοστού: Σαμπρί Λαμουσί

Από τον Μάιο του 2012, ο Σαμπρί Λαμουσί έγινε υπεύθυνος της εθνικής ομάδας της Ακτής Ελεφαντοστού , πρώτη προπονητική θέση στη καριέρα του. Ο 42χρονος πρώην Γάλλος διεθνής, αντιμετωπίζει ίσως την πιο μεγάλη πρόκληση της ποδοσφαιρικής ζωής του, με την ελπίδα ο  Ντρογκμπά και η παρέα του να αφήσουν το στίγμα τους και να κάνουν ένα μεγάλο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Για την Ακτή Ελεφαντοστού είναι το τρίτο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά τόσο το 2006 στη Γερμανία, όσο και το 2010 στη Νότια Αφρική δεν κατάφερε να προχωρήσει πέρα από τη φάση των ομίλων.
Η FIFA κατατάσσει σήμερα την Ακτή Ελεφαντοστού πρώτη μεταξύ των αφρικανικών εθνών.



Γαλλία: Ντιντιέ Ντεσάμπς


Ένας παγκόσμιος πρωταθλητής ως παίκτης, ο 45χρονος Ντιντιέ Ντεσάμπς , οδηγεί τη Γαλλία στην αναζήτηση ενός νέου στέμματος στην Βραζιλία το 2014. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπς διαδέχτηκε τον Λορέντ Μπλανκ στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλλίας τον Ιούλιο του 2012.
Η Γαλλία ήταν μία από τις τέσσερις ευρωπαϊκές ομάδες που συμμετείχαν στο 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930 και έχει εμφανιστεί σε 13 Παγκόσμια Κύπελλα της FIFA. Η ομάδα της Γαλλίας κέρδισε τον πρώτο και μοναδικό της τίτλο Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1998 στο έδαφός της. Τερμάτισε ακόμα στην τρίτη θέση δύο φορές, το 1958 και το 1986 και στην τέταρτη θέση μια φορά το 1982 .
Σύμφωνα με τον Ντεσάμπς, η Γαλλία έχει τα προσόντα για να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 .

Ισημερινός: Ρεϊνάλντο Ρουέντα

O Ρεϊνάλντο Ρουέντα επανέρχεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο, πιο ώριμος και αποφασισμένος αυτή τη φορά να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Ο κολομβιανός 54χρονος προπονητής θα έχει στις πλάτες του τις τύχες του Ισημερινού, μετά την εμπειρία που είχε με την ομάδα της Ονδούρας την οποία οδήγησε το 2010 στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής,χωρίς να καταφέρει κάτι σημαντικό αφού η Ονδούρα αποκλείστηκε στο πρώτο στάδιο της διοργάνωσης.
Ο Ρουέντα είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής Αγωγής και μάστερ από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας στη Γερμανία. Έχει διατελέσει καθηγητής Πανεπιστημίου και έχει διδάξει πολλές φορές στην  Εθνική Σχολή Προπονητών της Κολομβίας.


Γκάνα: Tζέιμς Άπια



O Tζέιμς Άπια είναι ο πρώτος μαύρος Αφρικανός προπονητής που πάει με την ομάδα του σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στα 53 του, είναι υπεύθυνος για την κατάρτιση της ομάδας της Γκάνα στη Βραζιλία το 2014 και σαν προπονητής πάει πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη διοργάνωση ξέροντας και δηλώνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι είναι το αουτσάιντερ .
Οι "Black Stars" έχουν προκριθεί τρεις φορές σε Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA (2006, 2010 και 2014).
Το 2006, ήταν η μόνη αφρικανική ομάδα που προχώρησε στο δεύτερο γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ήταν η έκτη αφρικάνικη χώρα που πήγε πέρα από τη φάση των ομίλων, ενώ είχαν τη νεότερη ομάδα στο τουρνουά με μέσο όρο ηλικίας 23 ετών και 352 ημερών.
Το 2010, προχώρησαν πέρα από τη φάση των ομίλων και έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκαν από την Ουρουγουάη με αμφιλεγόμενο γκολ. Από τις 32 χώρες που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 , η Γκάνα κατετάγη 7η .


Αλγερία: Βαχίντ Χαλίλχοντζιτς


Ο Βόσνιος Βαχίντ Χαλίλχοντζιτς, -γεννημένος στη Γιουγκοσλαβία-, οδήγησε και θα καθοδηγήσει την Αλγερία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 2014.
Ο Ευρωπαίος τεχνικός πήγε την Ακτή Ελεφαντοστού στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής το 2010, αλλά λίγο πριν την έναρξη των αγώνων απολύθηκε και την ομάδα διηύθυνε ο Σβεν Γκόραν Έρικσον στη θέση του.
Δεν είχε μόνο αυτή την ατυχία με τη διοργάνωση ο Χαλίλχοντζιτς.
Στο Μουντιάλ του 1982, σαν παίκτης, είχε 2 εμφανίσεις σαν αλλαγή με την Γιουγκοσλαβία και σε πρόσφατες συνεντεύξεις του συχνά εκφράζει την πικρία του για τον προπονητή Mίλιανιτς που δεν του έδωσε μεγαλύτερο ρόλο. Με σαρκασμό ο 61χρονος σήμερα βόσνιος δήλωσε πρόσφατα :  "το γεγονός αυτό συνέβη γιατί το επίθετό μου ήταν πολύ μεγάλο για τους πίνακες του Βελιγραδίου", υπονοώντας ότι επειδή ήταν μουσουλμάνος μπορεί να ήταν ο λόγος για τον λίγο χρόνο που έπαιζε τότε στην εθνική ομάδα.

Νιγηρία: Στέφεν Κέσι 


Ο Νιγηριανός Στέφεν Κέσι ανέλαβε τη Νιγηρία το 2011 και την οδήγησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας του 2014 με την προσδοκία ότι θα είναι μια από τις εκπλήξεις του τουρνουά. Ο 51χρονος Κέσι είναι ένα από τα μόλις δύο άτομα, -μαζί με την Αιγύπτιο Μαχμούντ Ελ-Γκοχαρί -, που έχουν κερδίσει το Κύπελλο Εθνών Αφρικής τόσο σαν παίκτης όσο και σαν προπονητής.
Το 2006 ο Κέσι έφερε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Τόγκο, απροσδόκητα, στο πρώτο τουρνουά Παγκοσμίου Κυπέλλου της ιστορίας τους. Αλλά, όπως συμβαίνει τακτικά με τους προπονητές, λίγες μέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ απολύθηκε και τη θέση του πήρε ο γερμανός Όττο Πφίστερ.


Καμερούν: Βόλκερ Φίνκε

Ο 65χρονος Γερμανός Βόλκερ Φίνκε ανέλαβε το Καμερούν το 2013 και κατάφερε να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Πρώτο βιολί και ρέκορντμαν του Καμερούν είναι ο Σάμουελ Ετό΄ο, που χάρη στη μεσολάβηση του Φίνκε,πείστηκε και επέστρεψε στην Εθνική ομάδα.
Διετέλεσε προπονητής για 16 χρόνια χωρίς διακοπή στον ίδιο σύλλογο ( Φράιμπουργκ ) και, συνεπώς, κάτοχος του ρεκόρ μακροβιότητας στο γερμανικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του Καμερούν στο Μουντιάλ, ήταν, όταν έφτασε μέχρι τα προημιτελικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 . Συνολικά, κατάφερε να δώσει το παρόν σε 7 διοργανώσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου, συχνότερα από κάθε άλλη αφρικανική ομάδα.


Η.Π.Α : Γιούργκεν Κλίνσμαν


Ο πρωταθλητής κόσμου γερμανός Γιούργκεν Κλίνσμαν έχει την ευθύνη της καθοδήγησης της ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών στα γήπεδα της Βραζιλίας.
Θα είναι το δεύτερο παγκόσμιο τουρνουά του 49χρονου προπονητή, αφού, το 2006 ήταν υπεύθυνος της Εθνικής Γερμανίας με την οποία κατέκτησε την τρίτη θέση.
Έξω από την επαγγελματική ζωή του ποδοσφαίρου, ο Κλίνσμαν, έχει δίπλωμα φούρναρη , διευθύνει το φιλανθρωπικό ίδρυμα για παιδιά "Agapedia" ( προέρχεται από την ελληνική γλώσσα και μεταφράζεται σε "αγάπη για τα παιδιά" , είναι πιστοποιημένος πιλότος ελικοπτέρου και μιλάει άπταιστα πέντε γλώσσες.

Μεξικό: Μιγκέλ Χερέρα


Ο Μιγκέλ Χερέρα θα καθοδηγήσει το Μεξικό στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 2014. Η  «ψείρα» όπως είναι το ψευδώνυμο του 45χρονου μεξικάνου προπονητή, ανέλαβε την Εθνική ομάδα της χώρας του σε μια ταραχώδη περίοδο, στις 13 Οκτώβρη του 2013. Αντικατέστησε τον Βίκτορ Μανουέλ Βούσετιτς και έγινε ο τέταρτος προπονητής της εθνικής ομάδας κατά τη διάρκεια του μήνα. Οδήγησε τους "Tri" σε συνολική νίκη 9-3 επί της Νέας Ζηλανδίας σε δύο αγώνες διηπειρωτικών πλέι-οφ για να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 . Στις 2 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε ότι ο Χερέρα θα παραμείνει ως προπονητής της εθνικής ομάδας, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Κόστα Ρίκα: Ζορζ Λουίς Πίντο

Ο κολομβιανός Ζορζ Λουίς Πίντο στα 60 του, θα έχει την πρώτη του εμπειρία Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία με την ομάδα της Κόστα Ρίκα.
Είναι η δεύτερη και τυχερή απόπειρα του Κολομβιανού για πρόκριση σε Μουντιάλ, αφού το 2010 απέτυχε να προκριθεί με την ομάδα της Κολομβίας στην οποία είχε τότε την ευθύνη.
Στην Κόστα Ρίκα θεωρείται σαν ο σπουδαιότερος προπονητής του ποδοσφαίρου στην ιστορία της χώρας.

Ονδούρα: Λουίς Φερνάντο Σουάρεζ

Άλλος ένας Κολομβιανός προπονητής σε τελικά Μουντιάλ. Ο 53χρονος Λουίς Φερνάντο Σουάρεζ, θα έχει την δεύτερη εμπειρία του, με την Ονδούρα, σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Η πρώτη του φορά ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 που είχε την ευθύνη της ομάδας του Ισημερινού και κατάφερε να φτάσει μέχρι τους 16
Η Ονδούρα είναι μια ανερχόμενη δύναμη και αρκετά υπολογίσιμη. Μέχρι σήμερα, η ομάδα έχει προκριθεί τρεις φορές για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA . ( το 1982 , το 2010 και το 2014 ).


Αυστραλία: Άγγελος Ποστέκογλου


Ο Άγγελος Ποστέκογλου είναι ο 48χρονος Έλληνας προπονητής που υπό τις εντολές του θα παρουσιαστεί η Αυστραλία στη Βραζιλία το 2014. Γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου του 1965 στην Ελλάδα και μετανάστευσε στην Αυστραλία σε ηλικία 5 ετών. Είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής στα εγχώρια πρωταθλήματα της Αυστραλίας με τέσσερις Εθνικούς τίτλους.
Τον Μάρτιο του 2008 πέρασε και από τη γενέτειρα του και έγινε προπονητής της Παναχαϊκής . Τον Δεκέμβριο όμως του 2008, παραιτήθηκε από τη θέση του και επέστρεψε στη χώρα των καγκουρό για να γνωρίσει μεγάλες στιγμές στη μετέπειτα καριέρα του. Κατέχει το ρεκόρ συνεχόμενων αγώνων  αήττητος, όλων των εποχών για την Αυστραλία (34 αγώνες αήττητος) με την Μπρισμπέιν Ρόαρ την περίοδο 2011-12. Μετά την εγχώρια επιτυχία του ο Ποστέκογλου διορίστηκε προπονητής της Αυστραλίας στις 23 Οκτωβρίου 2013, με σύμβαση πενταετούς διάρκειας, αντικαθιστώντας τον γερμανό Χόλγκερ Oσιεκ.




Νότια Κορέα: Χονγκ Μιούνγκ-Μπο


Ο Χονγκ Μιούνγκ-Μπο, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ασιάτες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, έχει στα 44 χρόνια του μια πιο σπουδαία αποστολή. Να διευθύνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 2014 τη Νότια Κορέα. Μια αποστολή δυσκολότερη από αυτές που είχε μέχρι σήμερα  στην Under 20 και στην Ολυμπιακή ομάδα της χώρας.
Ο Χονγκ ήταν μέλος της εθνικής ομάδας της Κορέας σαν ποδοσφαιριστής  σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, ξέρει καλά τη διοργάνωση και ήταν ο πρώτος ασιάτης παίκτης που έπαιξε σε τέσσερα συνεχόμενα Μουντιάλ.
Υπό την καθοδήγησή του, η νοτιοκορεατική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου πήρε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, το οποίο αποτελεί ρεκόρ, καθώς είναι η πρώτη ασιατική ομάδα ποδοσφαίρου που κερδίζει  μετάλλιο σε αυτή τη διοργάνωση.


Ιράν: Κάρλος Κεϊρόζ


Ο 60χρονος, πορτογαλικής καταγωγής,  Κάρλος Κεϊρόζ , στις 4 Απριλίου του 2011  προσελήφθει από την Ομοσπονδία ποδοσφαίρου του Ιράν, ειδικά για το προκριματικό τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η πρόκριση ήρθε και τώρα στη Βραζιλία , ότι κι αν κάνει η ομάδα, θα έχει μόνο οφέλη να αποκομίσει.
Το 1978, το Ιράν έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αργεντινή και τη δεύτερη 20 χρόνια αργότερα στο Μουντιάλ της Γαλλίας, αλλά και τις δυο φορές δεν κατάφερε να περάσει στη δεύτερη φάση. Το ίδιο συνέβη και το 2006 στη Γερμανία στην τρίτη παρουσία των Ιρανών σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 2014 στη Βραζιλία, ελπίζουν σε περισσότερα.

Ιαπωνία: Αλμπέρτο Zακερόνι


O 60χρονος  ιταλός Αλμπέρτο Zακερόνι μετά από μια μεγάλη προπονητική καριέρα στις μεγαλύτερες ομάδες της Ιταλίας, έρχεται για πρώτη φορά σε  Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014, έχοντας την ευθύνη της Ιαπωνίας. Η Ασιατική ομάδα προσέλαβε τον έμπειρο προπονητή το 2010 και στη Βραζιλία θα γιορτάσει ένα κύκλο 4 ετών στο τιμόνι της.
Άρχισε πολύ καλά τη συνεργασία του με τους Ιάπωνες και στο πρώτο του αγώνα, η Ιαπωνία είχε μια ιστορική νίκη με 1-0 επί της Αργεντινής . Στη συνέχεια κέρδισε το Άσιαν Καπ το 2011 , για να φτάσουμε στο σήμερα που με σχετική άνεση οδήγησε την Ιαπωνία για να γίνει η πρώτη χώρα που θα προκριθεί στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας από τις 4 Ιουνίου 2013 όταν κέρδισε την Αυστραλία στη Σαϊτάμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: