Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Οι 10 καλύτερες ταινίες ποδοσφαίρου όλων των εποχών (VIDS)

Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο, γι 'αυτό δεν είναι έκπληξη ότι κατά καιρούς έχει εμπνεύσει πολλές μορφές τέχνης , όπως τη μουσική, τη συγγραφή βιβλίων αλλά και τον κινηματογράφο.

Εδώ θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις κορυφαίες ταινίες, συμπεριλαμβανομένων δραμάτων, ντοκιμαντέρ και κωμωδιών και θα ξεχωρίσουμε τις 10 κορυφαίες.


Υπάρχει ο κινηματογράφος που ακολουθεί πραγματικά γεγονότα, αν και  ελαφρά διογκωμένα, όπως το " United ", που αναφέρεται στο αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου που συνέβη στις 6 Φεβρουαρίου 1958, και το εκπληκτικό "Damned United", που εμπνεύστηκε από τη σύντομη θητεία του Μπράιαν Κλαφ στη Λιντς Γιουνάιτεντ, πριν γίνει μύθος με την Νότιγχαμ Φόρεστ.


Μερικές ταινίες απλά βάζουν το παιχνίδι στη ζωή των πρωταγωνιστών με στόχο μια πιο βαθιά ματιά στη ζωή τους. Το πιο δημοφιλές παράδειγμα είναι το " Bend It Like Beckham ", (2002) το οποίο περιγράφει τις ζωές δυο κοριτσιών στο Λονδίνο (η πρωταγωνίστρια είναι Ινδή) που προσχώρησαν σε μια τοπική ομάδα και ήρθαν σε κόντρα με τις συντηριτικές οικογένειές τους προκειμένου να πετύχουν τα όνειρά τους.



Σε δραματική αντίθεση υπάρχει (1981) η περιπέτεια " Victory " ή αλλιώς " Η απόδραση των 11", για μια ομάδα κρατουμένων Συμμαχικών Δυνάμεων του πολέμου που αντιμετωπίζουν μια ομάδα των Ναζί all-star για να σχεδιάσουν τη διαφυγή τους. Ο Σιλβέστερ Σαλόνε μαζί με τους Πελέ, Μπόμπι Μουρ και Οσβάλντο Αρντίλες έδωσαν ρέστα και η ταινία έσπασε ταμεία.



Το καλύτερο παράδειγμα ποδοσφαιρικής δημιουργίας, έρχεται με τη μορφή ενός ντοκιμαντέρ.  Η ταινία "Pelada" ακολουθεί την ιστορία δύο πρώην αστεριών του κολεγίου που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να παίξουν ποδόσφαιρο δρόμου με τους ντόπιους. Από την πιο επικίνδυνη φυλακή στη Βολιβία, μέχρι με ιρανές γυναίκες που προσπαθούν να κρύψουν από τις αρχές ότι παίζουν, έπαιξαν και κατέγραψαν την κοινωνικότητα του ποδοσφαίρου.



Η δράση δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει μόνο στο γήπεδο για να είναι δελεαστική. Αρκετές ταινίες αναφέρονται στους οπαδούς, που πάνε πέρα από κάθε λογική για να υποστηρίξουν τις ομάδες τους.


Οι ταινίες, " The Firm " και " Green Street Hooligans " ακολουθούν την δράση των χούλιγκαν που είναι η καταστροφή του αθλήματος, ενώ το " Fever Pitch " εξερευνά το πώς οι οπαδοί αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα στην αγάπη τους για το παιχνίδι και τις σχέσεις τους.



Ίσως από τις πιο αγαπημένες ταινίες από τους οπαδούς του ποδοσφαίρου είναι « The Two Escobars " που αναφέρεται στην εισροή χρημάτων από ναρκωτικά στο ποδόσφαιρο της Κολομβίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Η ταινία αντιπαραθέτει τη ζωή του «βασιλιά της κοκαΐνης»  Πάμπλο Eσκομπάρ, με εκείνη του Κολομβιανού αμυντικού Aντρές Eσκομπάρ. Ο Αντρές βρέθηκε δολοφονημένος μετά από ένα αυτογκόλ που σημείωσε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 στην Αμερική.



Τελευταία αλλά όχι ασήμαντη έχουμε μια ταινία που ότι και να πούμε γι αυτήν είναι λίγο : « Shaolin Soccer". Μια ομάδα από αδέλφια που είναι άριστοι στην τέχνη του Σαολίν Κουνγκ Φου, ψάχνουν τρόπο για να το διαδώσουν μετά το θάνατο του κυρίου τους. Γνωρίζοντας ότι το ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο, αποφασίζουν να εφαρμόσουν τις δεξιότητες τους στο παιχνίδι με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: