Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Τα 7 βραβεία του Μουντιάλ



Επτά συνολικά συλλογικά και ατομικά βραβεία θα απονεμηθούν στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, που θα επιβραβεύουν  το ταλέντο, το "ευ αγωνίζεσθε" και τις ικανότητες των καλύτερων που θα αναδειχτούν στα 12 γήπεδα του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Η Χρυσή Μπάλα

Η πιο πρόσφατη Χρυσή Μπάλα απονεμήθηκε στον Ντιέγκο Φορλάν.
Η Χρυσή Μπάλα απονέμεται στον καλύτερο παίκτη της διοργάνωσης. Μετά τους ημιτελικούς, η FIFA θα εκδώσει κατάλογο των δέκα υποψηφίων. Ο νικητής θα αποφασιστεί από την ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής του Μουντιάλ,  τους δημοσιογράφους και τα μέλη της Τεχνικής επιτροπής της FIFA. Οι παίκτες που θα είναι δεύτεροι και τρίτοι στην ψηφοφορία λαμβάνουν Ασημένια και Χάλκινη μπάλα αντίστοιχα. Η Χρυσή Μπάλα για πρώτη φορά απονεμήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 και από τότε έχουν βραβευτεί πραγματικά εξαιρετικοί παίκτες.

Tο Χρυσό Παπούτσι

Tο Χρυσό Παπούτσι
Ο πρώτος σκόρερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου παίρνει το Χρυσό Παπούτσι. Αν δύο ή περισσότεροι παίκτες σκοράρουν τον ίδιο αριθμό γκολ, το βραβείο θα απονεμηθεί σε αυτόν που θα έχει τις περισσότερες τελικές πάσες κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Νότια Αφρική το 2010, ο παίκτης της γερμανικής εθνικής ομάδας Tόμας Μίλερ με 5 γκολ κατέκτησε το Χρυσό παπούτσι, σαν πρώτος σκόρερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου.



Το χρυσό γάντι


Το χρυσό γάντι απονέμεται στον καλύτερο τερματοφύλακα του τουρνουά, ο οποίος επιλέγεται από την Τεχνική επιτροπή της FIFA. Μέχρι το 2006 το έπαθλο ονομαζόταν βραβείο Γιασίν, προς τιμήν του πρώην τερματοφύλακα Λεβ Γιασίν.
Ο ιταλός Μπουφόν και ο γερμανός  Όλιβερ Καν είναι μερικοί από τους τερματοφύλακες που το έχουν κερδίσει στο παρελθόν. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής το 2010 το βραβείο απονεμήθηκε στον ισπανό τερματοφύλακα, Ίκερ Κασίγιας που έκανε εκπληκτικό τουρνουά.

Tόμας Mίλερ , Ντιέγκο Φορλάν και Ίκερ Κασίγιας, οι "χρυσοί" νικητές , με Χρυσό Παπούτσι, Χρυσή Μπάλα και Χρυσό Γάντι στο FIFA World Cup της Νοτίου Αφρικής το 2010.

Man of the match


Ένα ακόμη βραβείο θα δοθεί στον πολυτιμότερο παίκτη σε κάθε παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία. Οι φίλαθλοι θα έχουν διαφορετικές πλατφόρμες σε απευθείας σύνδεση για να αποφασίσουν ποιος ήταν ο καλύτερος παίκτης και ο παίκτης που θα λάβει το βραβείο όταν τελειώνει κάθε συνάντηση.

Βραβείο καλύτερου νέου παίκτη

Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο  γερμανός Τόμας Μίλερ κατέκτησε το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη.
Το βραβείο καλύτερου νέου παίκτη απονέμεται στον ποδοσφαιριστή που θα ξεχωρίσει στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου του 1993.

Βραβείο Fair Play


Μια άλλη κατηγορία των βραβείων είναι το βραβείο Fair Play , το οποίο θα απονεμηθεί από την FIFA στην ομάδα που θα έχει τις λιγότερες κάρτες στο τουρνουά. Στη Νότια Αφρική το 2010, η ομάδα που κέρδισε το τρόπαιο του "ευ αγωνίζεστε" ήταν η Ισπανία, η οποία κέρδισε επίσης τον τίτλο του πρωταθλητή.

Το Τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου


Το μεγαλύτερο βραβείο φυσικά είναι το πολύτιμο τρόπαιο του τουρνουά. Το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη μορφή που έχει σήμερα απονεμήθηκε για πρώτη φορά στο νικητή του τουρνουά του 1974 στη Γερμανία .
Καλλιτέχνες από επτά χώρες παρουσίασαν 53 διαφορετικά σχέδια και η FIFA επέλεξε το έργο του Ιταλού γλύπτη Silvio Gazzaniga. Το τρόπαιο είναι 36 cm, ζυγίζει 8,75 κιλά και είναι κατασκευασμένο από καθαρό χρυσό 18Κ. Δύο δακτύλιοι από πέτρες μαλαχίτη ημιπολύτιμους κοσμούν τη βάση και δύο ανθρώπινες φιγούρες κρατάνε στα χέρια τους τη γή. Οι νικητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου παίρνουν ένα αντίγραφο του τροπαίου, για να έχουν μια αέναη υπενθύμιση του θριάμβου τους.

Ο πιο πρόσφατος νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν η Ισπανία, οι οποία μετά την νίκη (1-0) επί της Ολλανδίας (λέγε με Ινιέστα) στη  Νότια Αφρική το 2010 κατέκτησαν το τρόπαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ :







>

Δεν υπάρχουν σχόλια: